TEST 3D Scanning og VR-prosjektering ved ombygging av energianlegget hos Lerøy Aurora
- Hjem
- >
- TEST 3D Scanning og VR-prosjektering ved ombygging av energianlegget hos Lerøy Aurora
Innledning
GSG har hatt gleden av å samarbeide med Lerøy Aurora i et meget spennede prosjekt for ombygging av et energianlegg hos Lerøy i Laksefjorden. Ved å bruke 3D scanning og virtuell virkelighet (VR) har vi konstruert en digital tvilling av det eksisterende anlegget, noe som har muliggjort en nøyaktig og effektiv prosjektering og utførelse av ombyggingen.
Prosjektgjennomføring
Samarbeidet mellom GSG og Lerøy Aurora har vært avgjørende. Vi har jobbet tett med Lerøys tekniske personell i prosjekteringen av ombyggingen i et virtuelt miljø. Ved hjelp av 3D scanning har vi kartlagt det eksisterende anlegget og utviklet detaljerte digitale modeller for videre planlegging.
All ombygging ble utført digitalt i VR, og etter at den digitale prosjekteringen var fullført, ble alle komponenter preprodusert hos GSG basert på målene fra den digitale modellen. Dette sikret at alle deler var nøyaktige og passet inn i det eksisterende anlegget før de ble sendt til montering.
For å garantere at de preproduserte delene samsvarte med de digitale modellene, ble hver enkelt del skannet etter at de ble produsert, så ble disse scannene målt opp mot scann av anlegget de skulle monteres inn på. Ved å bruke denne metoden kunne vi kvalitetssikre at alle deler var nøyaktige, og ville passe inn i anlegget slik de var planlagt. Dette forhindrede potensiell ekstra nedetid for Lerøy, ettersom det sikret at det ikke ville være deler som krevde omarbeiding eller tilpasning på stedet som igjen forlenger nedetiden. Videre har vi hatt muligheten til å planlegge plasseringen av ventiler og sensorer på en mer praktisk måte, noe som ytterligere optimaliserer driften av anlegget.
Effektivitet og tidsbesparelse:
Tradisjonelt ville denne ombyggingen ta mellom 15 og 25 arbeidsdager on-site, avhengig av grad av preproduksjon av delene, noe som ville medført mer enn en måneds nedetid for Lerøy. Her snakker vi om preproduksjon som bend med påsveiset rør, som igjen kappes og tilpasses under montering og gjerne sveises sammen med el-muffer. Gjennom vår innovative tilnærming klarte GSG, sammen med Lerøy, å fullføre ombyggingen på bare 5 dager. Dette er en betydelig reduksjon av nedetiden og viser hvor effektivt bruken av denne teknologien kan gjøre prosessen.
Bærekraft og avfallsreduksjon:
Ved å benytte 3D scanning og VR-teknologi har vi oppnådd en reduksjon i kapp og plastsvinn på ca. 90%. Dette er ikke bare en økonomisk fordel, men også en betydelig gevinst for miljøet.
Estetikk og kvalitet:
I tillegg til de tekniske fordelene har vi også hatt mulighet til å ta estetiske hensyn. Vi har kunne minimere bruken av el-muffer og i stedet benytte butt-sveising av rørene, noe som bidrar til en renere og mer strømlinjeformet installasjon. Plasering av bend, ventiler, flenser og montering av rør kunne gjøres så estetisk pent som det var mulig i dette prosjektet.
Prosjektet involverte over 270 sveiser i de preproduserte delene, og med hjelp av skanning og VR-teknologi kunne vi oppnå en nøyaktighet som sikret enkel og effektiv montering.
Avslutning:
Vi ønsker å takke Lerøy Aurora og Gaute Sørflaten for et fantastisk samarbeid i dette prosjektet. Ved å kombinere vår kompetanse innen 3D scanning og VR-teknologi har vi ikke bare effektivisert prosessen, men også bidratt til en mer bærekraftig fremtid for anleggsdrift. Vi ser frem til flere vellykkede prosjekter sammen!