GSG bidrar til økosystemrestaurering.

Odd Mathias fra GSG og Christian Bruckner fra Polaralge AS
Odd Mathias fra GSG og Christian Bruckner fra Polaralge AS.
Her har de akkurat satt ut et stk Tare-rev med påslag av 
laboratorie-produserte taresporer i Melkøysundet.

Restaurering av tareskog, bekjempelse av marine ørkenområder

Kråkebollene har skapt marine ørkenområder
I Nord-Norge har kråkeboller forårsaket betydelig skade på tareskogen, og over 5 000 kvadratkilometer har blitt beitet ned. Dette har fått alvorlige konsekvenser for det marine økosystemet, inkludert viktige fiskearter som kysttorsk og sei.

Prosjekt for tarekulturutvikling
I lys av denne utfordringen har vi i GSG sammen med Havforskningsinstituttet, Equinor, Hammerfest kommune og Polaralge AS iverksatt et prosjekt med mål om å utvikle teknologi og systemer som kan kickstarte restaureringen av tareskog i regionen.

I november og desember i år har samarbeidspartnerne arbeidet med å sette ut ulike prototyper av kunstige tare-rev i Melkøysundet, Hammerfest kommune. Dette initiativet tar sikte på å etablere nye tareskogområder, samtidig som det ivaretar kråkebollen som en naturlig del av faunaen, for dermed å oppnå en bærekraftig balanse i miljøet.

Fremover
Restaurering av tareskog er avgjørende for gjenoppretting av det marine økosystemet, og prosjektet har potensiale til å bidra betydelig til dette. Vi ser frem til å følge utviklingen og dele resultatene fra vår forskning og arbeid med å gjenopprette tareskogene i Nord-Norge. Vi er nå gått inn i FNs 10 år for restaurering av ødelagte økosystemer, og det er et stort behov for å utvikle nye og velfungerende løsninger.  GSG sine Tare-rev vil kunne bidra til økt biologisk mangfold og økt verdiskapning, dersom vi kan få tilbake de verdifulle ressursene i våre fjorder.

GSG på bunn av Porsangerfjorden

GSG har i samarbeid med Havforskningsinstituttet utviklet de første kunstige tare-revene, som nå settes ut i Melkøysundet. Dette prosjektet markerer et spennende skritt mot restaureringen av marine økosystemer.

Historikk og prosjektbeskrivelse
Allerede i 2023 samarbeidet vi om de aller første prototypene av disse revene under et testprosjekt i Porsangerfjorden. Resultatene fra dette prosjektet har vist seg å være svært lovende, og takket være denne samarbeidsinnsatsen, har de kunstige tare-revene blitt en viktig del av Porsangerfjordprosjektet, som har som mål å gjenopprette torsken i de indre delene av fjorden.

GSGs rolle i utviklingen
I 2023 ble GSG kontaktet av Havforskningsinstituttet med forespørsel om vår hjelp for å designe og videreutvikle konseptet for kunstige tare-rev. Vi syntes denne forespørselen var veldig interessant, ikke bare fordi det var en spennende utfordring, men også fordi prosjektet kunne gi betydelige miljømessige gevinster.

Det ble stilt krav om at vi skulle utvikle et miljøvennlig alternativ som også var egnet for storskalautsetting. Etter et halvt år med design og testing, kunne vi endelig presentere de første modellene av våre tare-rev, som er 100 prosent resirkulerbare og kan produseres i stort antall.

Fremtidige forventninger
Nå ser vi frem til de første resultatene fra årets utsetting, som forventes å begynne å komme sommeren 2025. Resultatene vil gi oss verdifull innsikt i effektiviteten av de kunstige tare-revene og deres innvirkning på marine økosystemer.

Vi er stolte av å være en del av dette innovative prosjektet, og vi vil fortsette å jobbe hardt for å bidra til bærekraftig forvaltning av våre marine ressurser.

 

Se video fra utsetting i Melkøysundet. Klikk på link å last ned video

Utsett i Melkøysundet

 

 

 

Facebook
X
LinkedIn
nb_NO