Foto: Helle Østvik/ifinnmark.
AM North, høyteknologi i Finnmark.
Eventyret til AM North begynte da Equinor, i samarbeid med Pro Barents, tok initiativ til et spennende prosjekt med fokus på innovasjon i nordområdene. Utfordringen de stilte var en mulighet for oss i GSG til å bidra med våre kunnskaper og erfaringer. Vi bruker mange typer høyteknologi teknologi som 3D scanning og VR teknologi i tillegg til 3D printing og syntes dette prosjektet hørtes veldig interessant ut.
I 2021 deltok jeg på en konferanse i Hammerfest, arrangert av Pro Barents. Her fikk jeg æren av å holde et innlegg om 3D-printing, en teknologi som vi mente hadde stort potensial for vår industri. Innlegget mitt ble tatt godt imot, og etter konferansen startet det et spennende samarbeid mellom deltakerne. Gjennom nettverket 3D-print Go fortsatte dialogen og det ble flere samtaler, møter og konferanser i 2022 og 2023
Etter flere måneder med samtaler og samarbeid mellom GSG, Norsea-Polarbase og Pro Barents, bestemte vi oss for å ta skrittet videre og opprette selskapet AM North. Det var en spennende tid, og vi visste at vi var på vei mot noe unikt. For å lede vår nyetablerte virksomhet, ansatte vi Jan Inge Kongsbak som daglig leder, og den 1. august 2023 ble vi offisielt operative med kommersiell drift.
Siden oppstarten har vi investert mange millioner i AM North, og vi er glade for å ha et motivert team på tre ansatte som brenner for å realisere selskapets visjon.
Satser på lokalt selskap.
Den 25. november publiserte Ifinmark en flott artikkel om AM North og teamet vårt. ifinnmark.no/utvikler-unike-deler-na-har-equinor-underskrevet-avtale I artikkelen uttrykte Tore Knudsen og Therese Bang Larsen fra Equinor sin anerkjennelse for hva vi har fått til. Tore uttalte: «Jeg er superstolt over hva disse tre har fått til, de har virkelig stått på.» Dette er en uttalelse som vi som eiere helt kan si oss enige i. At Equinor ser verdien i det som AM North og deres ansatte nå skaper viser viktigheten av å satse på ny teknologi i nord. Eventyret til AM North har bare så vidt begynt, men vi ser frem til å forme fremtiden sammen.
Foto: Helle Østvik/ifinnmark. Foto: Helle Østvik/ifinnmark.
Lokale ringvirkninger fra de store.
I en tid der både Equinor og mange av våre store næringer i nord som havbruk, kraft og andre typer næringer som skaper store ringvirkninger får mye negativ oppmerksomhet er slike artikler viktige. Det er lett å fokusere på negative sider og på alle sider som ikke er slik vi i lokalt næringsliv, eller lokale politikere ønsker de skal være. Selvfølgelig må vi og våre politikere jobbe for at vi skal få mest mulig igjen lokalt, men det er like viktig å løfte fram det som er positivt og. Ingen er tjent med å lage en overdrevent negativ vinkling. Hadde det ikke vært for Equinor og Vår Energi hadde ikke disse tre arbeidsplassene vært i Hammerfest i dag. Noe som igjen hadde medført at vi i Finnmark ikke hadde hatt tilgang på denne teknologien og dermed blitt mindre konkurransedyktige på mange felt. Equinor er uten tvil den største bidragsyteren til dette men Vår Energi har og bidratt betydelig for å få dette til. Vi snakker her om en bedrift som på et år fra oppstart har levert over 1400 produkter til Equinor alene. I tillegg til dette har de produsert alt fra enkle deler for enkeltpersoner privat, til rakett deler for NTNU. Det pågår nu et prosjekt med AM North og havbruks industrien representert med Grieg Seafood og Lerøy Aurora for å få implementert denne teknologien i havbruket. Så selv om mye kunne vært gjort bedre av Equinor og de andre store næringene, må man ikke glemme at de bidrar med utrolig mye til vår region og er med på å bygge opp enormt mange arbeidsplasser. Dessverre er de negative nyhetene de som oftest blir formidlet og alt det positive blir ofte glemt. GSG AS og AM North er to eksempler på positive ringvirkninger av de store i Finnmark. Disse to bedriftene bidrar med 16 arbeidsplasser lokalt i Finnmark så langt.